2084 – az Aranykor eljövetele

mozgásszínházi produkció – előkészítés alatt

Valahol a Föld nevű bolygón, valamelyik Óceánon, valamikor 2084 táján.

Egy műanyag-szemét-halomból összeállt tutajon utaznak azok, akik a klímaválság különböző hatásai miatt menekülésre kényszerültek. Van, kinek otthonát pusztította el valamilyen természeti katasztrófa, másnak hazájának időjárása elviselhetetlenné vált, és van, ki háború elől menekül. Ők, egy maroknyian, a Föld lakossága. A maradék. Aki túlélte. Egyelőre.

Ők azok, akik különböző területről menekültek, hogy új otthont találjanak. Vagy legalább biztonságot. Vagy legalább még valami élelmet. Vagy leges legalább egy perc nyugalmat. Van itt mindenhonnan érkező, nagy, kicsi, fehér, fekete, tömzsi, vékony, szőrös, csupasz. A jól megszokott körülményekben ők nem figyelnének egymásra. Sőt, talán egymás ellenségei is volnának. De most muszáj összetartani. Egymásra vannak utalva, bármennyire is különböznek. Közös ügyük van: a túlélés.

És… ők mind állatok. Az emberek? Ők már meghaltak, eltűntek, másik bolygóra menekültek, vagy ki tudja hova lettek. A túlélők pedig olyanok, mint egy 21. századi Noé Bárkája lakói – de most hiányzik a biztos tudat, hogy egyszer szárazföldet látnak és újra kezdhetik az életet.

Sikerül-e állatnak maradni az elembertelenedett világban? Miután az emberiség elpusztította a bolygót, hagyott-e hátra egy talpalatnyi (mancsalatnyi) élhető területet? És a félelemnek, önzésnek, hatalomvágynak sikerült-e az állatok szívébe is beszivárogni, vagy még van remény egy újrakezdésre, a 21. századi Özönvíz után az Aranykor eljövetelére?

A 2084 – az Aranykor eljövetele egy mozgásszínházi előadás, melyben vizuális és fizikai színház, valamint a börleszk világa olvad eggyé. Színész, táncos, mozgásművész, fizikai színházi alkotók mesélnek el egy történetet a klímaválság különböző hatásai miatt otthonukat elhagyni kényszerültekről, akik az új, békésebb élet reményében keresik boldogulásukat.

A projekt 2023 januárjában indult, és az European Festivals Fund for Emerging Artists (EFFEA) választották ki. Az EFFEA rezidencia programja során Marofka Mátyás rendező három nemzetközi színházi fesztiválra látogatott el – Winterwerft Festival (Németország), Istanbul Fringe Festival (Törökország) és Bramat Festival (Lengyelország) – kutatás, workshopok vezetése és kreatív folyamatok céljából. Lengyelországban és Törökországban Mátyás egy egyhetes, helyi művészeknek tartott workshop után,

Köszönjük az European Festivals Fund for Emerging Artists (EFFEA) támogatását, amely nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre! A 2084-es projekt 2024/25-ben folytatódik a Kreatív Európa program keretében !

***

Supported by

Scroll to top